Terug naar programma

Euros for your organs?!

Thu 14 February 2019



Inschrijven nieuwsbrief

Betalen voor organen of bloed voor transplantatiedoeleinden is een behoorlijk radicaal idee. Bijna alle landen in de wereld verbieden het maar Mario Macis stelt dat er geen taboe op zou moeten rusten. In plaats daarvan zouden we op basis van gedegen wetenschappelijk bewijs moeten debatteren over de voors en tegens, de doeltreffendheid en de morele aspecten van vergoedingen aan orgaan- en bloeddonoren.

Zijn economische prikkels voor lichaamsdelen de oplossing voor de duizenden patiënten die wachten op een orgaan of bloed waarmee hun leven kan worden gered? Waarom zou iemand zijn organen of bloed willen verkopen? Hoe effectief kan dit zijn? Hoe komt het dat velen van ons het moeilijk vinden hierover na te denken en actie te ondernemen? Liggen hier diepgevoelde morele redenen aan ten grondslag? Kan het op lange termijn een goede oplossing zijn? En zijn mensen nog steeds altruïstisch als ze geld krijgen voor hun kostbaarste eigendommen? Zijn er goede redenen om een en ander (niet) in de Nederlandse wet op te nemen?  

Mario Macis geeft een lezing op basis van het onderzoek dat hij de afgelopen tien jaar op dit terrein heeft gedaan en dat onder andere in Science en de American Economic Review werd gepubliceerd. Aansluitend een debat met onder andere Denise De Ridder, Eline Bunnik en publiek.

Een avond over de voor- en nadelen van dit radicale idee, waarmee mogelijk het leven van duizenden patiënten kan worden gered.

Met:

  • Mario Macis, econoom aan de Johns Hopkins University, Baltimore (USA)
  • Denise de Ridder, hoogleraar Psychologie Universiteit Utrecht
  • Eline Bunnik, medisch-ethica Erasmus MC Rotterdam.

Moderatie: Robert Dur, hoogleraar Economie, Erasmus Universiteit Rotterdam en KVS-voorzitter.

Let op: Voertaal Engels

Luister ook naar NPO Radio 1

Dit Economencafé wordt georganiseerd door KVS, Arminius en de Erasmus Universiteit Rotterdam.