Denkcafé: Ons menu in 2030
Wordt het de kweekburger? Gaan we ons eten printen? Of vervangen we al onze maaltijden door een shake? Huidige voedseltrends staan in het teken van dichtbij huis en authenticiteit, maar is dit wel houdbaar? Tijdens dit Denkcafé: topwetenschappers en ondernemers over het eten van de toekomst. Veel in ons leven is onderhevig aan technische ontwikkelingen – allemaal willen we de modernste gadgets, de meest geavanceerde gezondheidszorg en de techniek mag ons best een handje helpen. Behalve als het om ons eten gaat, lijkt het. Maar hoe ziet ons menu er over vijftien jaar uit als we willen dat ons voedsel betaalbaar, voedzaam, duurzaam en aantrekkelijk blijft?
Met:
- Prof. dr. Mark Post – (Maastricht University) presenteerde vorig jaar als eerste ter wereld een hamburger van kweekvlees
- Onno Smits – verkoopt maaltijdvervangende shakes met zijn start-up Queal
- Joris Lohman – Slow Food International en columnist voor Trouw
- Natasja van der Lely – Marketingstrateeg bij Koppert Cress, een bedrijf dat ‘micro-vegetables’ ontwikkelt met smaken als citroen, mosterd en anijs
Welke antwoorden zijn er mogelijk vanuit het lab? Leven we in 2030 grotendeels op papjes en shakes? Is een biefstuk met aardappels en groenten straks voorbehouden aan de elite? En hoe belangrijk zijn onze sociale activiteiten die met het genieten van eten samenhangen? In opkomende economieën zoals China kopieert men steeds meer het Westerse eetpatroon en wordt er meer en meer vlees geconsumeerd. Voedselproducenten en overheden moet dus alle zeilen bijzetten om te zorgen dat de wereldbevolking op termijn nog voldoende en gezond te eten heeft. De grote vraag is alleen of dat wel kan op de manier waarop we dat nu doen, of dat er een radicale herziening van ons voedselpatroon nodig is.
Gespreksleiding: Geert Maarse. Na afloop is er een borrel en draait ClublePop.
Het Denkcafé is een maandelijkse samenwerking van Arminius en SG Erasmus. Deze editie is op de avond zelf te volgen via de livestream.