Terug naar programma

Denkcafé: Het einde van het Nederlands

Wed 18 March 2015
20:00



Inschrijven nieuwsbrief

Het onderwijs en het bedrijfsleven luiden – gesteund door taalliefhebbers – de noodklok: de Nederlandse taal verloedert. Jongeren lezen geen boeken meer en sollicitanten krijgen geen zin meer fatsoenlijk op papier. Althans, zo luidt de klacht. Maar waarom is dat eigenlijk erg? 

Hoogleraar Joop van der Horst schreef Het einde van de standaardtaal, waarin hij de ontwikkeling van de taal beschrijft vanaf de Middeleeuwen tot de sms-taal op mobiele telefoons. Volgens Van der Horst is er geen sprake van een verloedering van het Nederlands, maar verdwijnt het standaard Nederlands om plaats te maken voor verschillende talen. Dit is een ontwikkeling die al lang aan de gang is maar pas vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw aan de oppervlakte is gekomen. Wat heeft dat voor gevolgen? Moet het ABN overboord? Spreken we over vijftig jaar allemaal straattaal? En in hoeverre is taal een machtsmiddel dat bepaalde groepen buitensluit van het onderwijs of de arbeidsmarkt? Voorafgaand geeft taalonderzoeker Lieke Verheijen een mini-college ‘mobiel taalgebruik’

Met:

  • Joop van der Horst is hoogleraar Nederlandse Taalkunde aan de Universiteit van Leuven. Hij schreef een lange reeks boeken en artikelen over de geschiedenis van de taal en was jarenlang medewerker aan het radioprogramma Wat is Taal.
  • Wilma van der Westen, Adviseur taalbeleid aan de Haagse Hogeschool, lid van het sectiebestuur Nederlands van Levende Talen en tot voor kort voorzitter van het Nederlands/Vlaams Platform Taalbeleid Hoger Onderwijs.
  • Lieke Verheijen is promovenda bij de afdeling Nederlandse Taal en Cultuur en het onderzoeksinstituut Centre for Language Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze onderzoekt welke invloed het gebruik van nieuwe media heeft op de geletterdheid van jongeren.
Gespreksleider: Inge Janse. Na afloop is er een borrel en draait ClublePop.
 f

Het Denkcafé is maandelijkse samenwerking van Arminius en SG Erasmus. Het Denkcafé is ook thuis via de livestream te volgen op de homepage.