De Waarheidscommissie Nederland
Nederland stelde tot diep in de 20ste eeuw duizenden mannen, vrouwen en kinderen tentoon in zogenaamde ‘mensentuinen’ of human zoos. Zo kon men in 1928 bijvoorbeeld een nagebouwd Senegalees dorp inclusief zijn ‘authentieke’ inwoners op de Nenijto in Rotterdam gaan bekijken. Dit soort tentoonstellingen waren, net als freak shows op kermissen, ingericht vanuit de angsten en verlangens van de Nederlanders zelf.
De problematische nieuwsgierigheid naar het ‘exotische’ en het ‘onbekende’ bepaalde de manier waarop de mensen tentoongesteld werden als ‘primitief’ en ‘achterlijk’. In De Waarheidscommissie worden in woord, muziek en beweging de effecten van deze human zoos op de huidige samenleving uitgezocht.
Kun je stellen dat de geschiedenis van ‘mensentuinen’ vandaag de dag nog doorwerkt? Denk bijvoorbeeld aan het etnisch profileren door politie, het toeslagen schandaal bij de belastingdienst, maar ook het ‘onschuldig’ delen van beeldmateriaal op social media van die ‘exotische’ reis. Liggen deze voorbeelden niet simpelweg in het verlengde van de denkpatronen die achter de human zoos schuil gaan?
Naar voorbeeld van de ‘Waarheids- en Verzoeningscommissie’ uit Zuid-Afrika, wordt tijdens deze Waarheidscommissie een podium geboden aan verschillende stemmen en perspectieven uit linkse en rechtse hoek. Zij buigen zich over de (koloniale) erfenis van de human zoo in Nederland.
In De Waarheidscommissie gaat het publiek samen met gasten, sprekers en performers op zoek naar antwoorden. Wat onthouden we en wat niet? Hoe ga je om met historisch onrecht? Is er herstel mogelijk en op welke manier?
“Geen punt, maar een komma” zei Minister-president Mark Rutte in zijn excuses voor het slavernijverleden. De Waarheidscommissie pakt daarop door en gaat aan de slag met hetgeen er na die fameuze komma zou kunnen volgen. Woon deze unieke, eenmalige Waarheidscommissies bij op historische locaties in Arnhem, Rotterdam en Amsterdam.
regie Chokri Ben Chikha projectleiding Sietske de Vries productieleiding Lique van Gerven technische coördinatie Bennert Van Cottem van en met Kathleen Ferrier, Bert Sliggers, Chantal Loïal, Iris Tjoa, Mareille Labohm, Fouad Mourigh, Moussa Ndiaye, Izah Hankammer, Sruti Bala en Florian Hellwig coproducenten Theater DEGASTEN, Theater Rotterdam, deBuren, Internationaal Theater Amsterdam, Musis & Stadstheater Arnhem en de Brakke Grond met de steun van Bijlmer Parktheater, IMPACT, Theater Zuidplein, NTGent, Provinciehuis Arnhem, Waalse Kerk, Debatcentrum Arminius, Fonds 21, Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds Podiumkunsten, Vriendenloterijfonds en Fonds ZOZ
Deze voorstelling komt tot stand met de steun van de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid via Cronos Invest.