Terug naar programma

De toekomst van onze geestelijke gezondheid – Paul Verhaeghe

di 14 november 2023
20:00

entree
15,00

studenten en Rotterdampas
10,00

Zaaltickets
Inschrijven nieuwsbrief

In de afgelopen jaren is het aantal volwassenen met een psychische aandoening enorm gestegen: maar liefst een op de vier Nederlanders heeft geestelijke problemen, voornamelijk angst en depressie. De stijging is het grootst bij jongvolwassenen (jonger dan 35), waar de aantallen verdubbeld zijn. Volgens de Vlaamse psychoanalyticus Paul Verhaeghe is de belangrijkste oorzaak de alsmaar toenemende ongelijkheid tussen mensen. In de toekomst ziet hij de geestelijke gezondheid hierdoor nog verder dalen. De ongelijkheid zorgt overigens niet alleen voor geestelijke problemen bij armeren, maar ze treft alle lagen van de bevolking. Verhaeghe geeft een brede analyse van dit probleem en komt met suggesties voor oplossingen. Hoofdredacteur Hendrik Tratsaert van het blad de lage landen, leidt de avond in.

De aanleiding van deze avond is de verschijning van ‘De Lage Landen anno 2050’, een bundel met veertien essays van Nederlandse en Belgische schrijvers. Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met de lage landen, tijdschrift en site voor context bij cultuur uit Vlaanderen en Nederland, en met deBuren, Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat.

Paul Verhaeghe

Paul Verhaeghe is emeritus-hoogleraar aan de Universiteit Gent. Daarnaast is hij praktiserend psychoanalyticus. Hij is auteur van verschillende boeken over mens en maatschappij, waaronder Liefde in tijden van eenzaamheidIdentiteitIntimiteit en het recente Onbehagen. Zijn werk is in meerdere talen vertaald.

foto: Saskia Vanderstichele