De Russen komen!
Checkpoint Geschiedenis maakt op passende wijze de balans op van een tijdvak met ditmaal De Koude Oorlog. De dreigende schaduw van het communisme hing tussen 1945 en 1989 over West-Europa en Amerika. Het Rode Gevaar bepaalde het cultureel-maatschappelijk leven en liet zijn sporen na in film, muziek en literatuur. Checkpoint Geschiedenis toont hiervan opmerkelijke voorbeelden in woord, beeld en geluid.
In hoeverre was de dreiging van een Russische aanval overigens reëel? Had Stalin de routekaart van Berlijn naar Hoek van Holland al uitgewerkt? Drie presentaties werpen meer licht op de zaak.
Historicus Klaas Kornaat toont het vijandbeeld aan de hand van bronnen uit westerse kranten en tijdschriften van de jaren vijftig en zestig.
Muziekhistoricus Peter de Koning legt zijn oor te luisteren bij de rijke muzikale oogst van veertig jaar anti-bolsjewisme.
Professor Hein Klemann beantwoordt de brandende vraag: waarom zijn de Russen niet gekomen?
Moderater van deze avond is Reinard Maarleveld. Tussendoor wordt uw kennis van de Koude Oorlog getest aan de hand van een Wereldrevolutionaire Quiz met fraaie prijzen. Dit avondje Koude Oorlog wordt vanaf 21.30 uur in Warme Sfeer afgesloten met een borrel en muziek. Checkpoint Geschiedenis is een samenwerking van Arminius, Geschiedenis.nl en Studium Generale EUR.
Woensdag 23 maart 2011 | 20:00 uur | entree € 5
Klaas Kornaat (1957) is historicus, publicist en hartstochtelijk verzamelaar van politiek en maatschappelijk oud papier. Recent verscheen van hem “Oorlogen en Vredesmissies. Ervaringen van Nederlandse veteranen 1940-2010” (samen met Rein Bijkerk en Martin Elands).
Peter de Koning (1977) is historicus, presentator, journalist en medewerker van Muziekweb, de site van de Centrale Discotheek Rotterdam. Zijn specialisme is de geschiedenis van pop- en wereldmuziek.
Hein Klemann (1957) is hoogleraar industriële samenleving, in het bijzonder de economische en sociale geschiedenis aan de Erasmus School of History, Culture and Communication. Hij is gespecialiseerd in de Duits-Nederlandse betrekkingen. Zijn boek “Nederland 1938-1948. Economie en samenleving in jaren van oorlog en bezetting” uit 2002 gaf een nieuwe kijk op de economische verhoudingen tussen Nederland en Duitsland in en kort na de oorlog.