De opkomst van protesten
Demonstraties waren in Nederland jarenlang zeldzaam, door het intensieve ‘polderen’ leek de noodzaak lange tijd verdwenen. Hoe anders is dit nu: het zwarte-piet-protest, het boerenprotest, klimaatspijbelaars. Waarom zijn er nu ineens zoveel protesten? Is er sprake van toenemende polarisering of wordt de burger mondiger? Wat voor vormen van protest zijn er en wanneer zijn ze effectief? Tom Postmes deed jarenlang onderzoek naar onrust, mede naar aanleiding van de Groningse protesten rondom de gaswinning. Hij wordt geïnterviewd en gaat in gesprek met journalist Tara Lewis en klimaatactivist Peter Kodde en het publiek.
Tom Postmes is hoogleraar Sociale Psychologie aan de Universiteit van Groningen. Sinds 2014 doet hij onderzoek naar de maatschappelijke reacties op aardbevingen en samen met andere collega’s onderzoekt hij maatschappelijke onrust in de brede zin.
Tara Lewis is journalist en schrijft voor NRC en de VPRO-gids en publiceert regelmatig stukken over Rotterdam.
Peter Kodde is klimaatactivist en stond aan de wieg van organisaties als GroenFront!, Transition Towns en Peakoil Nederland en het verzet tegen schaliegas in Nederland Hij werkt momenteel voor Milieudefensie. .