Terug naar programma

De Iceman

Mon 26 October 2015



Inschrijven nieuwsbrief

De wetenschap achter een medisch raadsel, Wim Hof kan 1 uur en 53 minuten in een bak met ijsklontjes zitten. Is hij een supermens? Wetenschappers tastten lange tijd in het duister, maar nu is er onderzoek.

Hij zwemt vijftig meter onder het ijs door, rent in zijn korte broek een marathon boven de Poolcirkel en verblijft zonder schadelijke gevolgen bijna twee uur in een bak met ijs. Voor normale mensen onmogelijk, maar de ‘Wim Hof-methode’ (een combinatie van ademhalingsoefeningen, meditatie en ‘koude exposure’) stelt hem naar eigen zeggen dusdanig in staat invloed uit te oefenen op zijn autonome zenuwstelsel dat hij veel meer aankan.

Uit onderzoek blijkt nu bovendien dat hij veel minder vatbaar is voor ziektes, omdat hij erin slaagt zijn immuunsysteem te beïnvloeden. En iedereen kan het leren. Hoe werkt die methode precies? Wat betekent dit resultaat voor de medische wetenschap? Zijn de vermogens echt overdraagbaar? En geeft het ons een wapen om eigenhandig stress, ontstekingen, griep en andere fysieke ongemakken te lijf te gaan?

Met:

  • Wim Hof, De Iceman
  • Dr. Matthijs Kox, Radboud Universiteit Nijmegen

Wim Hof is expert op het gebied van diverse meditatietechnieken waarmee hij zijn autonome zenuwstelsel kan beïnvloeden. Vanuit het bedrijf Innerfire traint hij ook andere ijsmannen en -vrouwen. Hof is houder van 21 Guinness World Records en auteur van De top bereiken is je angstoverwinnen en Becoming the Iceman. Dr. Matthijs Kox is als biomedisch wetenschapper verbonden aan het Radboud UMC en verrichtte diverse onderzoeken aan Wim Hof en zijn leerlingen. Ze onderzochten twaalf gezonde proefpersonen nadat ze een tiendaagse training van Wim Hof hadden gehad en vergeleek ze met een groep ongetrainde proefpersonen. De uitkomst: voor het eerst werd wetenschappelijk bewezen dat mensen bewust controle kunnen uitoefenen hun immuunsysteem, waarvan gedacht werd dat het een geheel automatisch proces is.

Gespreksleiding: Geert Maarse.

Dit Denkcafé wordt georganiseerd door SG Erasmus en Arminius (in samenwerking met medische faculteitsvereniging MFVR). Het Denkcafé is ook thuis via de livestream op de homepage te volgen.