Arminiuslezing: VerpleegThuis, wat ik leer van mijn huisgenoten met dementie
Teun Toebes is een 22-jarige zorgvernieuwer die op missie is om de wereld van mensen met dementie te verbeteren. Waarom? Omdat hij vindt dat iedereen recht heeft op een mooie, gelijkwaardige en inclusieve samenleving en deze niet van je afgepakt mag worden door een enkele diagnose. Door nu op te komen voor degene die hiermee moeten leven, hoopt hij de toekomst op een positieve manier te veranderen, want de kans dat dit ook over jouw toekomst gaat is 1 op 5. Hoe? Door anders te kijken! ‘Alleen als wij anders naar mensen met dementie gaan kijken zal de toekomst kunnen veranderen, alleen dan kan het inktzwarte stigma plaatsmaken voor hoop. Want alleen als wij de mens blijven zien, zal hij nooit verdwijnen.’
Op 21-jarige leeftijd maakte Teun de gedurfde keuze om in een verpleeghuis te gaan wonen, om zich in te zetten voor de zorg en een samenleving waarin mensen met dementie geprikkeld blijven in hun dagelijks leven. Hij schreef er het boek VerpleegThuis over, waarin hij op ontwapenende wijze vertelt over het leven op de gesloten afdeling en de ontroerende gesprekken die uitmonden in vriendschappen. Mensen met dementie onderwerpen we aan uitsluiting, identiteitsverlies en dominantie van bestaande patronen, maar het leven in het verpleeghuis is een volwaardig onderdeel van de samenleving, waar Teun juist de kern van het bestaan ervaart. Tijdens deze lezing in Arminius vertelt hij over zijn ervaringen en idealen.
Tijdens de Arminiuslezingen word je bijgepraat over verschillende ontwikkelingen in de samenleving. Je luistert naar een college van ongeveer 40 minuten, daarna is er ruimte voor vragen. De Arminiuslezingen worden georganiseerd door debatpodium Arminius.