Terug naar programma

75 jaar Nakba: het Palestijnse verleden/heden

vr 12 mei 2023
20:00



Inschrijven nieuwsbrief

Het Palestijnse volk is sinds het ontstaan van de staat Israël grotendeels op de vlucht. De Nakba, dat vertaald wordt als ‘de ramp’ of ‘de catastrofe’, is de periode van 1947 tot 1949, maar werkt nog steeds door op het leven van velen met Palestijnse roots. Wat gebeurde er 75 jaar geleden? En hoe gaat het nu met de Palestijnen die afstammen van de mensen die met geweld van hun land werden verdreven? En wat is de huidige situatie in Israël-Palestina?

Maha Abdallah is een Palestijnse mensenrechtenactiviste en juridisch onderzoekster. Ze legt uit wat de Nakba voor Palestijnen betekent. Salah Hammouri werd vorig jaar door Israël gedeporteerd uit Oost-Jeruzalem, zijn geboortegrond. Hij leeft nu in Frankrijk, maar zet zich als mensenrechtenadvocaat bij Addameer, nog steeds in voor Palestijnse gevangenen. Hij deelt zijn verhaal. Dit onderdeel is in het Engels.

Dichter Maureen Ghazal heeft Palestijnse roots, dat hoor je terug in haar werk. Ze draagt daaruit voor.

Vredesorganisatie PAX werkt in verschillende conflictgebieden aan vrede. Door waarnemers te sturen naar de bezette gebieden wordt beschermende aanwezigheid geboden en schendingen gemonitord. Thomas van Gool en Julia Tebbe leggen uit wat zij daar deden/doen.

Ambtenaar en diplomaat Berber van der Woude werkte als diplomaat in Ramallah. Toen ze stopte, noemde ze het Nederlandse beleid rondom Palestina “een schandvlek waarbij we ons professionele en morele kompas uitzetten”. Wat kan zij delen over wat zij daar zag en wat kan Nederland doen?

In Rotterdam wordt het leed van de Palestijnen nog niet vergeten. Students for Justice in Palestine legt uit wat studenten doen om te werken aan een betere situatie daar en meer begrip hier.

Presentatie: Brenda Stoter Boscolo

Dit is een programma van vredesorganisatie PAX en Debatpodium Arminius. 

Salah Hammouri (1985) werd geboren in Palestina, maar vorig jaar uitgezet. Hij woont tegenwoordig in Frankrijk en is mensenrechtenverdediger en advocaat.

Maureen Ghazal (1995) schrijft poëzie en proza, maakt beeldend werk en performances. In 2018 studeerde ze af aan de Willem de Kooning Academie en in datzelfde jaar won ze de El Hizjra-literatuurprijs voor haar poëzie. Haar werk werd onder andere gepubliceerd in De Gids, De Revisor en Deux Ex Machina. Ze trad op, op podia als Crossing Border Festival, Frontaal en Perdu. In 2019 nam ze deel aan het Slow Writing Lab waarbij ze onderzoek deed naar de invloed van landschap op taal en waar ze vanuit de polder het Arabisch leerde. In haar werk schrijft ze over geboortegrond, het verbinden van talen en landschappen en vrouw-zijn. Maureen zit in het ontwikkeltraject van Wintertuin.

Foto: Gaby Jongenelen

Maha Abdallah is een Palestijnse mensenrechtenactiviste en juridisch onderzoekster. Ze is momenteel Graduate Teaching Assistant op het gebied van internationaal publiekrecht en PhD’er aan de rechtsfaculteit van de Universiteit Antwerpen.

Berber van der Woude is politicoloog en werkte 13 jaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als beleidsadviseur en diplomaat. Ze specialiseerde zich in vredesopbouw en rechtsstaatontwikkeling in (post-)conflictgebied en werkte in DR Congo, Burundi, Colombia en de bezette Palestijnse Gebieden. Na haar plaatsing in Ramallah stopte ze als diplomaat. Ze werkt nu als organisatieadviseur en teamcoach.

Julia Tebbe was november tot februari waarnemer in Oost-Jeruzalem voor het Ecumenical Accompaniment Programme Palestine and Israel (EAPPI), namens vredesorganisatie PAX. Dit project gaat over het monitoren van mensenrechtenschendingen en ontwikkelingen in de Westelijke Jordaanoever inclusief Oost-Jeruzalem.

Thomas van Gool is projectleider Israël-Palestina bij PAX. Hij werkt samen met Israëlische Palestijnse vredes- en mensenrechtenactivisten en probeert in Nederland aandacht te vragen voor de huidige situatie in het gebied waarbij internationaal recht een belangrijke leidraad is. Thomas woonde eerder meerdere jaren in Palestina waar hij werkte voor een lokale organisatie.

Brenda Stoter Boscolo is freelance journalist en schrijver.