Waarom vlees eten niet gewoon is met Melanie Joy en Jabik Veenbaas

Veganisten hebben een eigen ideologie die hun leefstijl verklaart. Vegetariërs ook. Maar hoe zit het met de vleeseters onder ons? De Britse activist Henry Salt zette al meer dan honderd jaar geleden vraagtekens bij ‘gewoon vlees eten’. Hij stelde dat dit de rechten van dieren schendt en dat de wet aangepast moet worden om hen te beschermen. De Amerikaanse psycholoog Melanie Joy gaf de ideologie van de vleeseter een naam: carnisme. Joy legt uit wat carnisme is en hoe het, ondanks de morele onhoudbaarheid ervan, tot in de haarvaten van onze samenleving is doorgedrongen. “Natuurlijk, niemand zet een pistool tegen ons hoofd om te zorgen dat we dieren eten, maar dat hoeft ook niet. We hebben het carnisme namelijk op jonge leeftijd al meegekregen. Want heb je zelf gekozen voor Bambix en Olvarit maaltijdpotjes met kip of rundvlees? Of voor een McDonald’s Happy Meal toen je iets ouder was? Heb je getwijfeld toen ouders, leerkrachten en artsen zeiden dat melk goed voor je was? Nee, we kregen namelijk te horen dat het eten van dieren Normaal, Natuurlijk en Noodzakelijk is. Precies de drie n’en die zijn gebruikt om zo ongeveer alle uitbuitingssystemen te rechtvaardigen.”

Op deze avond worden de Nederlandse vertalingen gepresenteerd van Dierenrechten en sociale vooruitgang van Henry Salt én de internationale bestseller van Melanie Joy Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen, die hiervoor speciaal in Nederland is. Vertaler Jabik Veenbaas zal ingaan op het werk van Salt en Melanie Joy wordt geïnterviewd over haar boek. Gespreksleider: Erno Eskens, die ook een korte inleiding zal verzorgen. Voertaal is Nederlands, alleen het interview met Melanie Joy is in het Engels.

Melanie Joy is psycholoog, internationaal bekend spreker en bestsellerauteur. Why we love dogs, eat pigs and wear cow verscheen in achttien talen. Joy ontving de Ahimsa Award, net als eerder Nelson Mandela en de Dalai Lama. Ze is oprichter van Beyond Carnism en medeoprichter van ProVeg International.

Jabik Veenbaas is vertaler, dichter, schrijver en publicist. Hij schrijft voor bladen als Trouw en Filosofie Magazine en publiceerde Verlichting als kraamkamer, dat op de shortlist voor de Socrateswisselbeker stond.

Erno Eskens is filosoof en uitgever bij Noordboek. Hij is initiatiefnemer van de dierenrechtenbibliotheek, een nieuwe boekenreeks waarin de genoemde boeken van Joy en Salt verschijnen. Zelf publiceerde hij Democratie voor dieren en Een beestachtige geschiedenis van de filosofie.

 

Bekijk ook de andere programma’s in Arminius. 

 
Disruptie: nieuwe geluiden, andere gezichten en verse perspectieven

Meer informatie

Sandra Phlippen en Derk Loorbach over de hoge inflatiecijfers en oplopende schulden

Meer informatie

Transcend: Het mysterie van bewustzijn

Meer informatie

Édouard Louis: Veranderen Methode

Meer informatie

Zelfverwoestingsboek

Meer informatie

Nacht van de Filosofie 2022

Meer informatie

Winterzondaglezing: Fokking druk

Meer informatie

Winterzondaglezing: Hé, lekker ding- 365 dagen Vrouw

Meer informatie

Stemmen in de stad: De wijk aan zet?

Meer informatie

Actualiteitscollege: Oorlog in Oekraïne

Meer informatie

Kiezen voor cultuur

Meer informatie

Stemmen in de stad: In search of Democracy 3.0

Meer informatie

Groeneconferentie

Meer informatie

Draad: Beste politicus van Rotterdam 2021

Meer informatie

Guiding Voices: Louise Fresco, De plantenjager uit leningrad

Meer informatie

Nacht van de Sociologie

Meer informatie

Aandachtslezing Damiaan Denys: waarom zijn we gelukkig èn depressief?

Meer informatie

Vers Beton Live: De Rotterdamse Cocaïnehandel

Meer informatie

Hoe gaan we deze winter met elkaar om? 

Meer informatie

Studio Erasmus: Wat te doen bij de volgende pandemie?

Meer informatie