Waarom vlees eten niet gewoon is met Melanie Joy en Jabik Veenbaas

11 september 2021
20:00

Veganisten hebben een eigen ideologie die hun leefstijl verklaart. Vegetariërs ook. Maar hoe zit het met de vleeseters onder ons? De Britse activist Henry Salt zette al meer dan honderd jaar geleden vraagtekens bij ‘gewoon vlees eten’. Hij stelde dat dit de rechten van dieren schendt en dat de wet aangepast moet worden om hen te beschermen. De Amerikaanse psycholoog Melanie Joy gaf de ideologie van de vleeseter een naam: carnisme. Joy legt uit wat carnisme is en hoe het, ondanks de morele onhoudbaarheid ervan, tot in de haarvaten van onze samenleving is doorgedrongen. “Natuurlijk, niemand zet een pistool tegen ons hoofd om te zorgen dat we dieren eten, maar dat hoeft ook niet. We hebben het carnisme namelijk op jonge leeftijd al meegekregen. Want heb je zelf gekozen voor Bambix en Olvarit maaltijdpotjes met kip of rundvlees? Of voor een McDonald’s Happy Meal toen je iets ouder was? Heb je getwijfeld toen ouders, leerkrachten en artsen zeiden dat melk goed voor je was? Nee, we kregen namelijk te horen dat het eten van dieren Normaal, Natuurlijk en Noodzakelijk is. Precies de drie n’en die zijn gebruikt om zo ongeveer alle uitbuitingssystemen te rechtvaardigen.”

Op deze avond worden de Nederlandse vertalingen gepresenteerd van Dierenrechten en sociale vooruitgang van Henry Salt én de internationale bestseller van Melanie Joy Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen, die hiervoor speciaal in Nederland is. Vertaler Jabik Veenbaas zal ingaan op het werk van Salt en Melanie Joy wordt geïnterviewd over haar boek. Gespreksleider: Erno Eskens, die ook een korte inleiding zal verzorgen. Voertaal is Nederlands, alleen het interview met Melanie Joy is in het Engels.

Melanie Joy is psycholoog, internationaal bekend spreker en bestsellerauteur. Why we love dogs, eat pigs and wear cow verscheen in achttien talen. Joy ontving de Ahimsa Award, net als eerder Nelson Mandela en de Dalai Lama. Ze is oprichter van Beyond Carnism en medeoprichter van ProVeg International.

Jabik Veenbaas is vertaler, dichter, schrijver en publicist. Hij schrijft voor bladen als Trouw en Filosofie Magazine en publiceerde Verlichting als kraamkamer, dat op de shortlist voor de Socrateswisselbeker stond.

Erno Eskens is filosoof en uitgever bij Noordboek. Hij is initiatiefnemer van de dierenrechtenbibliotheek, een nieuwe boekenreeks waarin de genoemde boeken van Joy en Salt verschijnen. Zelf publiceerde hij Democratie voor dieren en Een beestachtige geschiedenis van de filosofie.

 

Bekijk ook de andere programma’s in Arminius. 

 Programma’s om terug te kijken

Hier vind je programma’s die je terug kunt kijken. Veel programma’s zijn gratis en enkele zijn betaald. Koop voor de betaalde video’s een terugkijkticket en ontvang jouw terugkijklink in je mailbox. Tot een week na dit event is het tegen betaling, daarna is terugkijken gratis.


Zomerzondaglezing: Erasmus: dwarsdenker – Sandra Langereis

Meer informatie

De Wandeling, Huub en Anja vertellen over hun bijzondere ervaring

Meer informatie

De Wandeling, Marcha en Laila vertellen over hun bijzondere ervaring

Meer informatie

Boek en Meester: Beatrijs Smulders, Bloed

Meer informatie

Zomerzondaglezing: Vrijheid voor gevorderden – Paul Teule

Meer informatie

Feyenoord City: In wiens belang?

Meer informatie

Arminius X CUTKLUB presents: ORGASMI, lang leve het vrouwelijk orgasme

Meer informatie

Hand in hand, niemand aan de kant

Meer informatie

De Rotterdamse woningnood

Meer informatie

Songfestival: Open Up to Human Rights

Meer informatie

Abdelkader Benali: De stilte van de ander

Meer informatie

Denkcafé: Eenzaamheid in coronatijd

Meer informatie

DRAAD: solidariteit #3 
Over internationale solidariteit
Tussen plichtsbesef en eigenbelang

Meer informatie

Vers Beton LIVE! over de toekomst van het Rotterdams erfgoed

Meer informatie

Denkcafé: Nieuwe medische tips voor vrouwen 

Meer informatie

Rotterdamse Nacht van de Filosofie

Meer informatie

Actualiteitencollege: Jongeren en corona

Meer informatie

DRAAD: Solidariteit #2 Over solidariteit tussen generaties | Wat gunnen we elkaar? 

Meer informatie

Intersectionele Vrouwendag

Meer informatie

Woordnacht

Meer informatie