Terug naar programma

IFFR X Arminius

15-05-2024 / 19-06-2024 / 11-09-2024 | 20.00 uur

 

Muziek en film brengen mensen samen, wat voor zowel IFFR als Debatpodium Arminius een belangrijke missie vormt. Van mei tot oktober werken we samen aan een programma waarmee je in de prachtige omgeving van Arminius bijzondere muziekfilms kunt kijken.

De serie biedt een reis naar nieuwe sonische werelden: van de onbekende vrouwelijke pioniers van de elektronische muziek, tot een bitterzoete biopic over de enigmatische Texaanse zanger Blaze Foley, en de Londense alt-rockscene van begin jaren 2000. Ontdek onverwachte geluiden en baanbrekende muzikanten, luid en op het grote scherm.

In English:
Music and film bring people together, a mission close to the hearts of IFFR and Debatpodium Arminius. From May to October, join us in the beautiful surroundings of Armenius to watch, discuss and explore the powerful synergies between music and film.
Our series offers a journey into new sonic worlds: from the unsung female pioneers of electronic music, a bitter-sweet biopic on enigmatic Texan singer Blaze Foley, and the early-2000s London alt-rock scene. Discover unexpected sounds and trailblazing musicians, played loud and on the big screen.

 

Sisters with Transistors (Lisa Rovner, 2020)

“Het is vreemd dat elektronische muziek over het algemeen als een mannenwereld wordt beschouwd; vrouwen hebben er zo’n vormende rol in gespeeld,” zegt componist en softwarepionier Laurie Spiegel in deze dromerige documentaire van Lisa Rovner die streeft het tij te keren. Een charismatische line-up van onbekende pioniers uit de geschiedenis van de elektronische muziek worden geëerd, waaronder namen als synthesizerpionier Suzanne Ciani: de eerste vrouw die een grote Hollywood-film van muziek voorzag (The Incredible Shrinking Woman in 1981). Met archiefbeelden en een poëtische vertelling viert Sisters with Transistors de eindeloze mogelijkheden van DIY-elektronica waarmee baanbrekende vrouwen, vrij van de door mannen gedomineerde muziekindustrie, het geluidslandschap hervormden.

Locatie: Arminius,
wo 15 mei | 20.00
€10 / €7 voor studenten en <23

Tickets

Blaze (Ethan Hawke, 2018)

“Een van de dingen waar ik me altijd aan stoor in muziek-biopics,” zei Blaze-regisseur Ethan Hawke in een interview, “is dat ze altijd gaan over iemand die succesvol geworden is.” De enigmatische country singer-songwriter Blaze Foley werd nooit echt de legende die hij wilde zijn. Hoewel zeer gewaardeerd door zijn aanhangers uit de Texas Outlaw-beweging, werd zijn leven geteisterd door problemen en vroegtijdig beëindigd onder gewelddadige omstandigheden in 1989. Hawke stelt Foley’s muziek centraal in een gefragmenteerd verhaal dat vrij ronddwaalt door de gebrande oranje tinten van zijn leven, door vuile, verleidelijke bars zoals de Austin Outhouse waar hij zijn laatste show opnam, en door de liefde van hen die dichtbij hem stonden. Blaze is een viering van de chaos van artisticiteit en de complexiteit van herinnering.

Locatie: Arminius
wo 19 juni | 20.00
€10 / €7 voor studenten en <23

Tickets

9 Songs (Michael Winterbottom, 2004)

De volledige onderdompeling van de Britse filmmaker Michael Winterbottom (Wonderland, 24 Hour Party People, The Trip) in sex, drugs en rock-‘n-roll leverde hem bij de release van 9 Songs niet veel meer op dan controverse in de tabloid bladen, maar door de jaren heen is de waardering voor de film langzaam gegroeid. Matt, een Engelse glacioloog, en Lisa, een Amerikaanse studente, ontmoeten elkaar bij een optreden van Black Rebel Motorcycle in de Brixton Academy in Londen. Onderweg naar Antarctica, blikt Matt terug op de meeslepende seksuele relatie die volgde, waarbij hij het ongeremde fysieke contact van het paar opnieuw beleeft, afgewisseld met negen nummers van liveconcerten. Met optredens van onder andere Elbow, Primal Scream, The Dandy Warhols, Super Furry Animals en Franz Ferdinand, vormt 9 Songs een eerbetoon aan de energie van de alternatieve rockscene uit het begin van de jaren 2000. De film biedt een speelse kijk op nostalgie, gefilmd in handheld digitaal: een terugblik naar een voorbij tijdperk en een liefde die nooit bedoeld was om te blijven.

Locatie: Arminius,
wo 11 september om 20.00
€10 / €7 voor studenten en <23

Tickets