Terug naar programma

Debat over Palestina en Israel

ma 26 februari 2024
field_543cf68e6c5fd


Inschrijven nieuwsbrief

Zestig jaar na de stichting van de staat Israel en 40 jaar na de oorlog die ook de rest van het land onder Israelisch bestuur bracht, blijft het conflict om Palestina de wereld in haar greep houden. Het debat gaat over beeldvorming en de werkelijkheid daarachter. Dries van Agt en Norman Finkelstein spreken over macht, manipulatie en internationaal recht. Moderator is Bert Cremers, oud fractievoorzitter PVDA Rotterdam.

Historisch schuldbesef, religieuze banden en culturele identiteiten schermden decennia lang de westerse wereld af voor de werkelijkheid van kolonialisme, onderdrukking en het internationale recht. Langzaam maar zeker wordt dit scherm opgetrokken en wordt de pijnlijke werkelijkheid achter de beeldvorming zichtbaar. Dankzij de niet aflatende strijd van het Palestijnse volk, maar ook door de inzet van oud-politici en critici met een joodse achtergrond voor wie anti-zionisme geenszins synoniem is aan anti-semitisme.

Dr. Andries van Agt is oud-premier van Nederland en oud-hoogleraar strafrecht. Van Agt heeft de laatste jaren regelmatig gepubliceerd over de Palestijnse zaak. Ook hij werkt momenteel aan een nieuw boek over Palestina.

Dr Norman Finkelstein woont in New York en is schrijver van een vijftal boeken waaronder de opzienbarende bestseller “The Holocaust Industry” en “Beyond Chutzpah”. Momenteel werkt hij als onafhankelijk onderzoeker aan een boek met de werktitel “The End of Israel?”

De voertaal deze avond is Engels. Naast inleidingen en debat is er aandacht voor de medische campagne “Gaan voor Gaza; maak Gaza gezond”. Het debat wordt georganiseerd door de Stichting Palestina en het NIPI ism COS Rotterdam-Rijnmond.

Meer informatie op:

www.rotterdamvoorpalestina.nl

www.palestina-komitee.nl

www.DriesVanAgt.nl

www.normanfinkelstein.com

woensdag 21 mei / 20.00 uur / toegang gratis